Norjanmatka 20.6 - 25.6.2002

20.6.2002
Matkaa oli suunniteltu jo edellisestä kesästä saakka ja viimein tavarat pakattiin autoon ja lähdettiin matkaan klo 14.50, aurinko paistoi melkein pilvettömältä taivaalta.

 

Norja_01.JPG
 Peräkontti tuli melko täyteen.

Norja_02.JPG
Ja jotain jäi vielä sisällekkin.


 

Suuntasimme Iisalmesta Oulun kautta Tornioon, jossa pysähdyimme tankkaamaan auton sekä itsemme. Torniosta siirryimme rajan yli Haaparantaan Ruotsin puolelle ja jatkoimme E4:sta pitkin Töreen asti josta käännyimme E10:lle ja suuntasimme kulkumme kohti Jällivaaraa. Siitä edelleen kohti Kiirunaa, etsien samalla yö paikkaa, Noin 15km ennen Kiirunaa näimme kyltin mökeistä ja kun kellokin oli jo yksitoista, päätimme käydä kysymässä olisiko sielää vapaata, mökki löytyi ja hintakin oli sopiva (30) joten jäimme yöksi.

 

Norja_03.JPG
Kivisilta Jällivaaran lähellä.

Norja_04.JPG
Mökki Altajärvi Campingillä.

Norja_05.JPG
Mökki oli sisältä ihan siisti.

 

21.6.2002
Jatkoimme matkaa aamulla yhdeksän aikoihin ja suuntasimme kohti Kiirunaan. Kävimme Luossavaaran päällä katselemassa maisemia, tankkaamassa auton ja varasimme liput kaivoskierrokselle. Kaivokseen mentiin linja-autolla, joka laskeutui 540 metrin syvyyteen spiraali tietä pitkin. Kierros kesti n. 2,5 tuntia ja oli todella käymisen arvoinen. Muistoksi saimme ison pussin malmipellettejä. Seuraavaksi matka jatkui Abiskon kautta kohti Narvikkia. Välillä tihutti vähän vettä, mutta muuten ilma oli hyvä. Tunturin rinteillä oli vähän väliä kauniita mökkejä Abiskon ja Narvikin välillä.

 

Norja_06.JPG
Pieniä parvekkeita Kiirunassa.

Norja_07.JPG
Taloja Kiirunan Keskustassa.

Norja_08.JPG
Kiirunavaara kaivoksineen.

Norja_09.JPG
Nina kaivoksessa 540:n metrin syvyydessä.

Norja_10.JPG
Mökki Abiskon ja Narvikin välillä.


 

Saavuimme Narvikkiin viiden maissa. Meinasimme käydä siellä pizzalla, mutta hintataso osoittautui liian kalliiksi ( pizzat 19-24 kpl), joten päätimme tyytyä omiin eväisiin. Katselimme jonkin aikaa kaupunkia ja sitten lähdimme kohti pohjoista. Ajoimme Bjervikiin, josta suuntasimme E10 pitkin Lofooteille.

 

Norja_11.JPG
Rombaksbuan silta E6 tiellä Narvikin lähellä.

Norja_12.JPG
Rombaksbuan silta.

Norja_13.JPG
Rombaksbuan silta.

 

Jatkoimme matkaa kohti Harstadia, josta oli tarkoitus löytää yöpaikka, mutta leirintäalueilta oli jo kaikki mökit varattu. Saimme sieltä kuitenkin tiedon majatalosta jossa voisi olla vapaata, niinpä lähdimme sitä etsimään. Vähän aikaa etsittyämme löysimme Centrum Gasthousin, joka oli ulkoa päin aivan tavallisen näköinen talo ja otimme siellä vapaana olleen huoneen (55). Illalla kävimme kävelemässä keskustassa ja syömässä paikallisella grillillä. Hintataso Suomeen verrattuna oli korkea, pienet annokset grilliltä maksoivat jopa 16,5.

 

Norja_14.JPG
Centrum Gasthaus, Harstadissa.

Norja_15.JPG
Huoneet olivat ihan viihtyisät.

Norja_16.JPG
Taloja Harstadissa.

Norja_17.JPG
Syömässä Harstadissa.

Norja_18.JPG
Harstadin satamaa.


 

22.6.2002
Herättiin aamulla kahdeksan aikaan ja lähdettin Lofootteja kohti. Menimme ensin Lodigeniin, jossa katsoimme lautta-aikatauluja. Koska suunnitelmissa oli käydä Lofooteilla ja palata lautalla takaisin E6 tielle. Lodingenista menimme Sortlandiin, jossa kävimme kaupassa ja tankkaamassa auton sitten matka jatkui kohti Andenesia. Kävimme Andenesin majakan juurella, mutta majakka aukesi vasta muutaman päivän päästä, joten maisemia piti tyytyä ihailemaan maasta käsin. Ilma oli aurinkoinen, joskin hieman viileä. Päätimme lähteä takaisin Risoyhamniin pienempää tietä pitkin joka kulkee meren rantaa.

 

Norja_19.JPG
Lodingenin lauttasatama.
 

Norja_20.JPG
Autoja jonottamassa Lodingenissa Bognesin lauttaa.

Norja_21.JPG
Maisemia Lodingenin ja Sortlandin väliltä.
 

Norja_22.JPG
Sigerfjord tunneli Sortlandin lähellä.

Norja_23.JPG
Silta Sortlandissa E-10 tiellä.

Norja_24.JPG
Silta Risoyhamnissa Rv 82:lla.

Norja_25.JPG
Kahvila Risoyhamnissa.
 

Norja_26.JPG
Kirkko merenrannalla Risoyhamnin ja Andenesin välillä.

Norja_27.JPG
Andenesin majakka.
 

Norja_28.JPG
Maisemia Andenesin majakalta merelle.

Norja_29.JPG
Maisemia Andenesin läheltä.

Norja_30.JPG
Maisemia Andenesin läheltä.

 

Andenesista vähän matkaa ajettuamme tulimme Bleikiin, jossa oli pieni leirintäalue aivan aavan meren rannalla. Kello oli vasta viisi ja emme meinanneet vielä leiriytyä, mutta paikka oli niin upea että päätimme jäädä ja vuokrasimme huoneen
(41). Huoneen ikkunasta oli suora näköala merelle. Illalla laitoimme ruokaa ja pesimme auton. Kävimme moneen kertaan kävelemässä merenrannalla jossa oli vaaleaa hiekkarantaa silmänkantamattomiin. Keskiyön aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja lämmintä oli vain 10 astetta.

 

Norja_31.JPG
Lampaita tien varressa.

Norja_32.JPG
Leirintäalueen päärakennus.

Norja_33.JPG
Auto huoneemme edessä.

Norja_34.JPG
Huone sisältä.
 

Norja_35.JPG
Bleikin hiekkarantoja.
 

Norja_36.JPG
Aallokko oli melko kova vaikka tuulta oli vain vähän.

Norja_37.JPG
Vesi saa ihmeitä aikaan...

Norja_38.JPG
...Ja sama lähempää

Norja_39.JPG
Veden tekemiä kuvioita.

 

23.6.2002
Matkaan lähdettiin yhdeksän aikoihin. Saavuttin Lodigenin lauttasatamaan kymmenen jälkeen, ajoimme jonoon ja ostimme liput Bognesin lauttaan. Lautta lähti yhdentoista aikaan ja matka kesti noin tunnin. Joimme lautan ravintolassa kahvit ja ihailimme kannella maisemia. Bognesista lähdimme jatkamaan matkaa E6:sta pitkin kohti Fauskea. Pysähdyimme iltapäivällä Sommarsetin ja Tommernesetin välillä kallioisen vuonon rannalle syömään. Grillasimme makkaraa ja kahlasimme vedessä keräten simpukoita. Matala rantavesi oli ihanan lämmintä ja pohja täynnä simpukan kuoria. Poikkesimme matkalla tiellä 835 jossa ajoimme 8060 metriä pitkän Steigeltunnelin läpi ja kävimme kääntymässä levähdyspaikalla ja palasimme takaisin tunnelia pitkin E6:lle. Saavuimme Fauskeen puoliseitsemän aikoihin, matkalla oli lukematon määrä eri pituisi tunneleita. Tankkasimme auton Fauskessa ja kyselimme mökkejä, mutta mieleistä ei löytynyt, joten jatkoimme matkaa Bodoon.

 

Norja_40.JPG
Lautalla välillä Lodigen - Bognes.
 

Norja_41.JPG
Bognesin lauttasatama.
 

Norja_42.JPG
Skardbergetistä tuleva laiva saapumassa Bognesiin.

Norja_43.JPG
Kuva lautan autokannelta.
 

Norja_44.JPG
Syömässä kallioisella rannalla.
 

Norja_45.JPG
Maisemia rannalta Sommarsetin ja Tommernesetin väliltä.

Norja_46.JPG
8060 metriä pitkä Steigen tunneli.

Norja_47.JPG
Maisemia Kråkmon läheltä.

Norja_48.JPG
Vesiputous Kråkmon lähellä.

Norja_49.JPG
Kobbskaretin tunneli.

Norja_50.JPG
Kaunis maisema Fausken lähellä.

Norja_51.JPG
Tunneleita on joskus melko lähekkäin.

 

Saavuimme Bodoon yhdeksän aikoihin illalla, menimme kysymään mökkejä Bodon Campingiltä ja siellä oli vielä yksi vapaana (58), joten otimme sen. Kävimme iltayöstä ajelemassa Bodon keskustassa ja yöllä kävimme kävelemässä leirintäalueen lähellä, meren rannalla. Rupesimme nukkumaan 02.00.

 

Norja_52.JPG
Bodon satamaa.

Norja_53.JPG
Bodon satamaa.

Norja_54.JPG
Mökki Bodon leirintäalueella.

Norja_55.JPG
Mökki sisältä.


 

 

24.6.2002
Aamulla lähdimme matkaan klo 9.45, suuntasimme kulkumme Saltstraumenille. Kävimme kävelemässä rannalla katsomassa maailman voimakkainta vuorovesivirtaa. Sen jälkeen lähdimme tie 17 pitkin kohti Mo I Ranaa. Kävimme kaupassa Ornesissä. Kuljimme Svartisenin ikuisen jäätikön ohi, saavuimme Foroya lauttasatamaan puolikolmelta. Matka Ågskardettiin kesti 10 minuuttia, lautta oli pieni ja siinä oli pelkästään autokansi. Seuraavaan lauttasatamaan, Jetvikaan oli matkaa vain 24 km ja lautan lähtöön puoli tuntia, ehdimme juuri seuraavaan lauttaa joka vei meidät Kilboghamniin, matka kesti reilun tunnin. Kilboghamnista jatkoimme matkaa puoli kuudelta, Mo I Ranassa olimme kahdeksan jälkeen ja kävimme kaupasssa. Suuntasimme kulkumme E6:sta pitkin kohti pohjoista, etsien yö paikkaa. Vuokrasimme huoneiston Storforsheista Skogky Campingiltä (48). Kävimme vielä illalla tankkaamassa auto.

 

Norja_56.JPG
Salstraumenin silta.

Norja_57.JPG
Pyörteitä Salstraumenilla.

Norja_58.JPG
Maisemia Salstraumenin läheltä.

Norja_59.JPG
Kauppa Ornesissä.

Norja_60.JPG
Fykan tunneli.

Norja_61.JPG
Svarttis tunneli.

Norja_62.JPG
Svarttisenin ikijäätikkö.

Norja_63.JPG
Svarttisenin ikijäätikkö.

Norja_64.JPG
Foroyan lauutasatama.

Norja_65.JPG
Autoja jonottamassa Lauttaa Foroyanissa.

Norja_66.JPG
Jetvikan lauttasatama.

Norja_67.JPG
Kilbothamnin lauttasatama.

Norja_68.JPG
Ferist, eli lammasaidan jatke tiessä.

Norja_69.JPG
Maisemia väliltä Kilboghamn - Mo I Rana.

Norja_70.JPG
Maisemia väliltä Kilboghamn - Mo I Rana.

Norja_71.JPG
Huoneisto Storforseinissä.

Norja_72.JPG
Huoneisto sisältä.


 

25.6.2002
Herättiin jo kuudelta ja lähdimme kotimatkalle, aurinko paistoi pilvien välistä ja lämmintä oli 8 astetta. Ajoimme halki Saltfjelletin tunturiylängön ja suunnistimme E6:sta pohjoista kohti, josta käännyimme 77 tielle ja siellä ylitimme rajan Ruotsin puolelle. Pysähdyttiin Arvidsjaurissa tankkaamassa auton sekä itsemme. Jatkoimme matkaa 12.40 ajoimme Luleån kautta Tornioon, kävimme kaupassa Haaparannassa ja syömässä Torniossa ja jatkoimme matkaa Iisalmeen, jossa olimme klo 21.10.

 

Norja_73.JPG
Saltfjelletin tunturiylänkö.

Norja_74.JPG
Saltfjelletin tunturiylänkö.

Norja_75.JPG
Norja - Ruotsi raja.

 

Matkalla kertyi kilometrejä 3031.